Sosiaali & Terveysala Tänään

2020_SJTT_banneri_468x100_120dpi

20200424 SPR, Tampere, COVID-19, korona, ruoka-apu, Kohtaamispaikka Tampuri. Vapaaehtoiset. Sari Lahtinen p. 0408744404. Kuva: Marjaana Malkamäki

Korona on kasvattanut ruokajonoja – ihmiset hakevat ruoka-apua selvitäkseen arjestaan

Valtaosa ruoka-avun asiakkaista kokee avun pärjäämisensä kannalta välttämättömäksi, selviää Punaisen Ristin kyselystä. Korona-aikana ruoka-avun tarve on kasvanut entisestään. Avun saamisen ei tulisi olla hyväntekeväisyyden varassa.

Ruoka-avulle on Suomessa suuri tarve. Punaisen Ristin ruoka-apuun turvautuu tuhansia ihmisiä joka kuukausi. Apua jaetaan 84 paikkakunnalla ympäri Suomen. Punainen Risti selvitti ruoka-avun asiakkaiden kokemuksia ruoka-apuun, hyvinvointiin ja terveyteen liittyen.

Tavalliset ihmiset tarvitsevat ruoka-apua

Ruoka-avun asiakkaat ovat tavallisia ihmisiä, joilla talous on jostain syystä äärimmäisen tiukalla eivätkä rahat riitä ruokaan. Avunsaajien elämäntilanteet ja iät vaihtelevat, mutta tänä vuonna koronatilanne on ajanut monet hakemaan apua. Esimerkiksi opiskelijoiden ja lapsiperheiden määrä on lisääntynyt ruokajonoissa koronan vaikutuksesta.
– Ruoka-avun ansiosta rahaa jää myös käytettäväksi muihin tärkeisiin menoihin, kuten asumiseen, lääkkeisiin ja harrastuksiin. Säästyneillä varoilla voidaan myös ostaa terveellisempää ruokaa ja monipuolistaa ruokavaliota, sanoo Suomen Punaisen Ristin hyvinvoinnin ja terveyden yksikön päällikkö Maria Viljanen.

Apu on välttämätöntä

81,5 prosenttia Punaisen Ristin kyselyyn vastanneista koki ruoka-avun pärjäämisensä kannalta välttämättömäksi. Noin puolet (51,5 %) kyselyyn vastanneista kävi ruoka-avussa kuukausittain. Lähes yhtä moni (47,3 %) koki tarvitsevansa enemmän ruoka-apua kuin mitä nyt on omalla paikkakunnalla saatavilla.

Suomen Punainen Risti pitää huolestuttavana, että niin moni ihminen joutuu edelleen turvautumaan ruoka-apuun Suomessa.
– Ruoka-avun ei pitäisi olla pysyvä ratkaisu kenenkään kohdalla. Perusturvan taso on tällä hetkellä riittämätön, mikä näkyy ruokajonoissa. Avun saamisen ei myöskään tulisi olla hyväntekeväisyyden varassa. Etenkin lapsiperheiden, joilla on lisäksi taloudellisia haasteita ja lomautuksia, tulisi saada pysyvämpää tukea muuta kautta, sanoo Maria Viljanen.

Ruoka-avun rinnalle muita palveluita

Taloudellinen tilanne vaikeuttaa ruoka-avussa kävijöiden  elämää. Oma hyvinvointi koettiin kohtalaiseksi silloin, kun apua on saatavilla, selviää kyselystä.
– Ruoka-avun jakamisen rinnalla olisi tärkeää tarjota myös muunlaista tukea, kuten keskusteluapua sitä kaipaaville. Ruokaa ja kohtaamisia -hankkeessa olemme kehittäneet osallisuutta lisäävää toimintaa ja tukeneet ruoka-avun saajien osallistumista vapaaehtoistoimintaan, sosiaalitoiminnan suunnittelija Elisa Vesterinen sanoo.

 

 

Lisätietoja:
Hyvinvoinnin ja terveyden yksikön päällikkö Maria Viljanen, Punainen Risti, p.040 532 6888
Viestinnän asiantuntija Senni Puustinen, Punainen Risti, p. 040 610 9447

Kuva: Marjaana Malkamäki / Suomen Punainen Risti


tervisekivi-140x250

lojer

suomen_sairaalatukku_gd160x600px

SuomenAmmattivaate_banneri_140x250px_press

Alaset_Import_banneri_140x250px_netti

ajas-sjtt-140x250