Sosiaali & Terveysala Tänään

2020_SJTT_banneri_468x100_120dpi

200402_wello2_product

Suomalaiskeksintö avuksi koronan torjuntaan

Vastapaineeseen perustuva hengitysharjoittelu yhdistettynä lämpimän höyryn hengittämiseen tuo uuden keinon koronan vastaiseen taisteluun. Hengityslihaksistoa harjoittamalla voi vahvistaa keuhkoja selviytymään sairaudesta (1) ja kuntouttava hengitysharjoittelu voi merkittävästi nopeuttaa toipumista (2). Vaikean tautimuodon ennaltaehkäisyn kannalta suotuisia vaikutuksia on mahdollista saada jo viiden päivän tehokkaalla harjoittelulla (1). Keuhkojen vahvistaminen voi auttaa myös sopeutumaan hengityssuojaimen käyttöön.

Lämpö ja kosteus puolestaan voivat heikentää tutkimusten mukaan hengitystievirusten aktiivisuutta ja siten ennaltaehkäistä sairastumista. Myös SARS-CoV2-viruksen on todettu heikentyneen nenän limakalvojen eritteissä, kun ympäröivä kosteus ja lämpötila nousevat (3).

Suomessa kehitetyllä vastapainehöyryhengityslaitteella (WellO2) voidaan helposti kuntouttaa hengityselimistöä ja vahvistaa keuhkojen toimintaa sekä tehostaa hengitysteiden limakalvojen puolustusmekanismeja viruksia vastaan, kun hengitysilman lämpötilaa ja kosteutta nostetaan.

Hidas toipuminen SARS-CoV2 -viruksen aiheuttamasta sairaudesta näyttää liittyvän usein juuri keuhkojen toimintahäiriöön, joka voi kestää jopa useita kuukausia ilman kuntoutustoimenpiteitä. Hengityselinten kuntoutuksen on todettu merkittävästi parantavan infektiosta toipuvien yli 65-vuotiaiden hengitystoimintaa, ahdistuneisuutta ja elämänlaatua (2).

Tutkimuksien mukaan vastapaineeseen perustuvat hengitysharjoitukset edistävät toipumista COVID-19-sairauden aiheuttamista keuhkoinfektioista. Hengityselimistön vahvistaminen olisi erityisen tärkeää riskiryhmiin kuuluville, yli 70-vuotiaille sekä niille, jotka sairastavat jotain kroonista keuhkosairautta, kuten astmaa tai keuhkoahtaumatautia (4).   Toipumisen nopeuttaminen on myös yhteiskunnallisesti tärkeää, sillä sairastuminen aiheuttaa inhimillisten kärsimysten lisäksi merkittävän kulun sairaalahoitojen ja sairauspoissaolojen muodossa. Yhdestä sairauspäivästä on arvoitu aiheutuvan noin 350 euron kustannus.

Kirjallisuusviitteitä

  1. Severin R., et al. Respiratory Muscle Performance Screening for Infectious Disease Management Following COVID-19: A Highly Pressurized Situation. The American Journal of Medicine (2020) 000:1−8.
  2. Liu K., et al. Respiratory rehabilitation in elderly patients with COVID-19: A randomized controlled study. Complementary Therapies in Clinical Practice 39 (2020) 101166.
  3. Matson JM et al. Effect of environmental conditions on SARS-CoV-2 stability in human nasal mucus and sputum. Emerging Infectious Diseases, Vol. 26, No. 9, September 2020
  4. Yksinkertaiset hengitysharjoitukset voivat suojata koronavirukselta- asiantuntijat kertovat kuusi keinoa, joita voi kokeilla kotona. Helsingin Sanomat 10.1.2020. https://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000007610284.html

 

Yhteystiedot:

Tuomas Mattelmäki

Toimitusjohtaja, WellO2 Oy

+358 400 640403

tuomas.mattelmaki@wello2.com


bans

PalvelutaloKotipiha_140x330px_netti

Untitled

lojer

ajas-sjtt-140x250

tervisekivi-140x250