Sosiaali & Terveysala Tänään

2020_SJTT_banneri_468x100_120dpi

safe_ttl

Rovaniemellä kehitetty menetelmä auttaa palomiehiä sekä muita pelastajia palautumaan fyysisesti raskaasta työstä – Palautumisaika saatiin puolittumaan

Työterveyslaitoksen (TTL) tuoreessa tutkimuksessa on selvitetty uuden, helppokäyttöisen ja kustannustehokkaan menetelmän vaikuttavuutta palomiesten ja muiden pelastajien fyysisen palautumisen tehostamiseksi työn jälkeen. Huippu-urheilusta tutulla, rovaniemeläisyrityksen kehittämällä sumusuihkumenetelmällä on mahdollista sekä parantaa palomiesten työturvallisuutta että ehkäistä tuki- ja liikuntaelinvaivoja.

Palomiehen ammatti on yksi fyysisesti raskaimmista ammateista. Heitä työskentelee Suomen pelastuslaitoksissa noin 4000 henkilöä. Työtä on paljon ja siihen kuuluu raskaita fyysisiä työvaiheita kuten raivausta ja savusukellusta. Kuumuus ja raskaat suojavarusteet lisäävät edelleen työn kuormittavuutta ja aiheuttavat väsymistä. Raskaan fyysisen työn aiheuttama väsymys lisää työturvallisuusriskejä ja, erityisesti kroonistuessaan, on myös riskitekijä tuki-ja liikuntaelinvaivojen kehittymiselle.

Kuntien eläkevakuutuksen tilastojen mukaan vuosina 2000-2015 eläköityneistä palomiehistä 40 prosenttia on jäänyt työkyvyttömyyseläkkeelle. Ennenaikaisen eläköitymisen syyt löytyvät pääasiassa tuki-ja liikuntaelinsairauksista.

– Riittävä palautuminen raskaan työsuorituksen jälkeen, ennen seuraavaa suoritusta, on oleellista työkyvyn, toimintakyvyn ja työturvallisuuden kannalta, erikoistutkija Satu Mänttäri.

Työterveyslaitoksesta toteaa ja jatkaa:

– Tuloksiamme voi helposti soveltaa ja hyödyntää kaikissa pelastustoimen ammateissa sekä vastaavissa raskasta fyysistä työtä sisältävissä ammateissa.

10 vuoden tutkimustyö 

Työterveyslaitos on tutkinut pelastajan palautumista raskaasta työstä laajassa tutkimuskokonaisuudessa yli kymmenen vuoden ajan. Näissä tutkimuksissa on selvinnyt, että pelastajan lihaksisto ei ehdi palautua täysin seuraavaan työvuoroon mennessä. Raskaasta työstä palautuminen voi kestää yli 28 tuntia.

Nyt toteutetussa tuoreessa tutkimuksessa selvitettiin vakioiduissa laboratorio-olosuhteissa, kuinka paljon raskaan työn jälkeistä palautumista voidaan tehostaa käyttämällä palauttavaa, sumusuihkumenetelmällä toteutettavaa viileä-tai viileä-lämminvesialtistusta. Palautumista seurattiin hormonimuutosten, autonomisen hermoston aktiivisuuden, hermolihasjärjestelmän toiminnan ja suorituskykymuutosten avulla.

Rovaniemeläisen Amandan Healthcare Oy:n sumusuihku on tehokas, helppo ja nopea tapa jouduttaa palautumista

Tutkimuksen tulokset osoittavat, että sumusuihkualtistukset, viileäsumu- ja viileä-lämminaltistus, nopeuttavat palautumista. Tulosten perusteella voidaan suositella molempia sumusuihkualtistuksia käytettäväksi jokapäiväisten rutiinien yhteydessä sekä työpaikalla että vapaa-aikana edistämään palautumista ja työhyvinvointia.

 – Koko kehon kylmähoitoa on jo pitkään osattu hyödyntää muun muassa ammattiurheilussa vähentämään lihaskipuja, nopeuttamaan palautumista harjoitus- ja kilpailukaudella. Kylmähoito on myös tehokas kivunlievittäjä. Sumusuihkulla toteutettavat palautumismenetelmät voidaan helposti siirtää käytännön työelämään nopeuttamaan palautumisprosessia ja vähentämään lihasväsymyksen aiheuttamaa toimintakyvyn heikentymistä ja liikuntaelinoireiden riskiä, kertoo toimitusjohtaja Panu Vapaavalta sumusuihkuja valmistavasta Amandan Healthcare Oy:sta.

LISÄTIETOJA:
Erikoistutkija Satu Mänttäri, Työterveyslaitos, puh. 043 8253596, satu.manttari[at]ttl.fi
Toimitusjohtaja Panu Vapaavalta, Amandan Healthcare Oy, puh. 045 120 6441, panu[at]amandan.fi


suomen_sairaalatukku_gd160x600px

PalvelutaloKotipiha_140x330px_netti

Sosiaali & Terveysala Tänään banneri

ajas-0920-sjtt-140x250

ajas-sjtt-140x250

lojer