Sosiaali & Terveysala Tänään

2020_SJTT_banneri_468x100_120dpi

podcast2

Podcast valloittaa  

Podcastit ovat valloittaneet maailmaa. Tallenteella tarkoitetaan podcast-lähetyksenä jaettavaa äänitallennetta, jota voi kuunnella ajasta tai paikasta riippumatta.

Kun Savonia-ammattikorkeakoulun ensihoidon lehtori Marko Tolonen aloitti podcastin tuottamisen pienimuotoisesti opetuskäyttöön, hän huomasi niiden suuren potentiaalin.

– Tavoitteena on kuvata sairaalan ulkopuolisen sosiaali- ja terveystoimen, ensihoitopalvelun, pelastustoimen, hätäkeskusten ja muiden toimijoiden näkökulmaa. Näin tuodaan näkyväksi arjen onnistumisia ja  haasteita.

– Podcastilla lisätään ammattilaisten, alan sisällä toimivien, ulkopuolisten ja päättäjien ymmärrystä, oppimisen tukena. Siten vaikutetaan hoidon työn laatuun ja potilasturvallisuuteen.

Tolonen näkee kuitenkin, että podcastin onnistuakseen on monen asian osuttava kohdilleen. Erään podcastin kohdalla, joka käsitteli poliisin ja ensihoidon yhteistehtävää työskentelin kokonaisuudessaan 40–50 tuntia, kunnes tuotos oli valmis julkaistavaksi.

– Rajaukset ja eettisyys rakennetaan erittäin tarkasti, siksi jakson editointi usein vie kymmeniä tunteja, kunnes olen tyytyväinen lopputulokseen. Jokainen jakso on tarkasti rakennettu käsikirjoituksen ja rajauksien osalta. Jokainen julkaisu on sidottu pelastusalan arvoihin: inhimillisesti, ammatillisesti ja luotettavasti.

Tulevaisuuden kanava

Sarjalla on seuraajia valtiollisista päättäjistä, alan päällystöön, opettajiin, ensihoitajiin, palomiehiin ja alasta kiinnostuneisiin henkilöihin. Tulevaisuudessa se on entistä merkittävämpi kanava viestiä, mutta kaupallisuus ei tule koskaan olemaan osa kanavaa.

– Haluan itse olla kehittämässä, tukea näitä aloja ja auttajien arkea, jotka ovat podcastissa keskiössä. Tulevaisuuden käyttömahdollisuudet ovat erinomaiset, esimerkiksi laajennetut artikkelit.

– Ne voisivat sisältää tekstimuotoisen artikkelin ja podcastin aiheesta, jopa oppimateriaaliksi. Useat organisaatiot ovatkin käyttäneet jaksoja omissa koulutuksissaan, sillä ne ovat vapaasti käytettävissä.

Tolonen on saanut sarjasta kannustavaa palautetta. Suosituksensa sarjasta ovat antaneet muun muassa: Hätäkeskuslaitos, Lapin pelastuslaitos, Kymenlaakson pelastuslaitos, Kuopion yliopistollisen sairaalan ensihoitokeskus.

Podcasteja on julkaistu toukokuun lopussa vuoden verran ja kuuntelukertoja on sarjalle kertynyt 15 000. Jaksoja on saatavilla musiikkipalvelu Spotifyssa tai sitä voi seurata somessa Instagramissa, Twitterissa tai Facebookissa. Teknisesti jaksot on tuotettu soundcloud.com -alustalle, jonka ylläpito maksaa tuottajalle 13 €/kuussa.

Kuva: Savonian ensihoidon lehtori Marko Tolonen sanoo, että Podcastilla lisätään ammattilaisten, alan sisällä toimivien, ulkopuolisten ja päättäjien ymmärrystä, oppimisen tukena. Eero Savolainen.

Teksti: Jouni Vornanen


ajas-sjtt-140x250

tervisekivi-140x250

suomen_sairaalatukku_gd160x600px

Alaset_Import_banneri_140x250px_netti

Sosiaali ja terveysala tänään banneri_2019

SuomenAmmattivaate_banneri_140x250px_press