Sosiaali & Terveysala Tänään

ban_rinnekoti_2018_468x60px

Lääkäriliitto_pms_konv

Lääketeollisuus investoi terveydenhuollon ammattilaisten kanssa tehtyyn yhteistyöhön 39,9 miljoonaa euroa vuonna 2019.

Lääketeollisuus ry:n vuosittaisen kyselyn mukaan sen jäsenyritykset käyttivät vuonna 2019 noin 39,9 miljoonaa euroa lääkäreiden ja muiden terveydenhuollon ammattilaisten sekä terveydenhuollon organisaatioiden kanssa tehtyyn yhteistyöhön, kuten lääkäreiden kouluttamiseen ja heiltä ostettuihin asiantuntijapalveluihin.

Lääketeollisuus ry ja Lääkäriliitto ry näkevät teollisuuden ja ammattilaisten koulutus- ja tutkimusyhteistyön ensiarvoisen tärkeänä terveydenhuollon palvelujen ja Suomen kilpailukyvyn varmistamiseksi.

”Yhteiskunta kannustaa yritysten, yliopistojen ja julkisen sektorin tutkimusyhteistyöhön. Lääketieteen kehitys ja laadukas terveydenhuolto edellyttää lääkärien, tutkimuslaitosten sekä lääketeollisuuden yhteistyötä. Ilman yhteistyötä emme saa uusia lääkkeitä tai rokotteita. Avoimuuden lisäämiseksi yhteistyötä koskevat taloudelliset tiedot raportoidaan nyt jo viidettä kertaa. Avoimuus lisää luottamusta”, sanoo toiminnanjohtaja Kati Myllymäki Suomen Lääkäriliitosta.

T&K -yhteistyötä terveydenhuollon ammattilaisten ja organisaatioiden kanssa yhteensä noin 25,2 miljoonan euron arvosta. Kyseinen tutkimus- ja tuotekehitystoiminta on aiempien vuosien tapaan merkittävin yhteistyön osa. 

“Tutkimus- ja innovaatiotoiminta on Suomen talouskasvulle erinomainen mahdollisuus. Kansainvälinen kilpailu lääketutkimuksista on kovaa, mutta meillä on kaikki edellytykset saada Suomeen merkittävästi nykyistä enemmän kansainvälisiä tutkimusinvestointeja”, painottaa Lääketeollisuus ry:n toimitusjohtaja Sanna Lauslahti.

“Meillä on luotettavan maan maine ja alan huippuosaamista. Lisäksi meillä on juuri päivitetty, kansainvälisesti täysin poikkeuksellinen lainsäädäntö terveystiedon toisiokäytöstä, joka luo erinomaisen pohjan kiinnostavan ja ennakoitavan tutkimusekosysteemin rakentamiselle. Kaiken avain on kuitenkin toimivat kumppanuudet ja toimijoiden tiivis yhteistyö potilaiden entistä vaikuttavamman hoidon kehittämiseksi”, Lauslahti jatkaa.

Tutkimus- ja kehitysyhteistyön lisäksi keskeisiä yhteistyömuotoja ovat koulutus- ja asiantuntijapalvelut. Asiantuntijapalkkioita yritykset maksavat lääkäreille esimerkiksi luennoista ja koulutusmateriaalien tekemisestä sekä tieteellisestä konsultoinnista.

 

Lisätietoja ja linkit yritysten raportteihin:

Luettelo jäsenyritysten julkaisemista tiedoista

 

Erityisasiantuntija Laura Labart, Lääketeollisuus ry, puh. 040 747 7620

Erityisasiantuntija Jaakko Laurila, Lääketeollisuus ry, puh. 040 776 3031

Terveyspolitiikan asiantuntija Lauri Vuorenkoski, Suomen Lääkäriliitto ry, puh. 044 563 0556

 

 

FAKTABOKSI

 

Yhteistyön julkistamisen periaatteet

 

•        Yhteistyö terveydenhuollon ammattilaisten kanssa julkistetaan vuosittain. Vuonna 2020 tiedot julkistetaan viidettä kertaa.

•        Käytäntö on osa lääketeollisuuden avoimuus- ja läpinäkyvyysperiaatetta.

•        Käytäntö on koko Euroopan tutkivan lääketeollisuuden yhteinen ja se velvoittaa kaikkia Lääketeollisuuden Euroopan kattojärjestön EFPIA:n jäseniä, Suomessa Lääketeollisuus ry:n jäseniä.

•        Lääketeollisuus ry:n jäsenet julkaisevat vuosittain tiedot omilla verkkosivuillaan.

 

Lääketeollisuus Suomessa

•        Lääketeollisuus ry edustaa innovatiivista lääketeollisuutta, joka kehittää uusia lääkkeitä. Yhdistykseen kuuluu 40 yritystä, jotka edustavat yli 60 prosenttia lääkealan myynnistä Suomessa.

•        Lääkeyritysten investoinnit tutkimusten, rekisteritutkimusten sekä tuotannon osalta Suomeen vuonna 2019 olivat noin 238 miljoonaa euroa

•        Lääketeollisuus työllistää Suomessa noin 5700 ihmistä. Välillisesti lääkeyritykset luovat runsaasti muitakin työpaikkoja esimerkiksi sairaaloissa tehtävien lääketutkimusten muodossa.


ajas-sjtt-140x250

suomen_sairaalatukku_gd160x600px

bans

tervisekivi-140x250

SuomenAmmattivaate_banneri_140x250px_press

Sosiaali ja terveysala tänään banneri_2019