Sosiaali & Terveysala Tänään

ban_rinnekoti_2018_468x60px

face-masks-on-white-background-3873177

Koronaepidemian vaikutus potilasvahinkoihin

Koronatilanne on aiheuttanut paljon työtä terveydenhuollossa. – Potilasvahinkoasioihinkin sillä saattaa olla vaikutusta, toteaa potilasvahinkoasioihin keskittyneen lakitoimiston johtaja, varatuomari Joni Siikavirta.

– Jos tarpeelliset tutkimukset tai hoito ovat viivästyneet todella koronan takia, on kyse resurssipulasta, josta johtuvaa vahinkoa ei korvata potilasvakuutuksesta, kertoo varatuomari Joni Siikavirta. Korona ei kuitenkaan ole automaattinen peruste olla hoitamatta eikä sitä saa käyttää tekosyynä olla korvaamatta puutteellisesta hoidosta aiheutuneita potilasvahinkoja. Laissa tarkoitettua kokeneen terveydenhuollon ammattihenkilön ammattistandardia arvioidaan normaaliin tapaan. Koronan aiheuttamassa poikkeustilanteessa hoidon tarpeen ja kiireellisyysasteen asianmukainen arviointi korostuu entisestään, Siikavirta toteaa. Jos hoidon tarve tai kiireellisyysaste on arvioitu potilaan kohdalla virheellisesti ja julkisen puolen käytettävissä olevat resurssit on kohdennettu väärin, ja tästä virhearviosta on aiheutunut ylimääräistä henkilövahinkoa, tulee se korvata potilasvakuutuksesta.
Potilasvakuutuskeskukselle on jo tullut joitakin koronaepidemiaan liittyviä vahinkoilmoituksia, esimerkiksi hoitoon pääsyn viiveisiin ja toimintayksiköissä saatuihin tartuntoihin liittyen. Näiden ilmoitusten määrä tulee todennäköisesti jatkossa lisääntymään.
– Jos potilas on saanut koronavirustartunnan asioidessaan potilaana terveydenhuollossa, saattaa kyse olla potilasvahinkolain mukaan korvattavasta infektiovahingosta. Korvattavuuden kannalta on merkitystä sillä, kuinka lievän tai vakavan sairauden takia potilas on tartunnan saadessaan ollut terveydenhuollossa ja kuinka vakavan taudin hän on koronaviruksen takia saanut. Jos syy potilaana oloon on ollut lievä ja koronaviruksen aiheuttama tauti vakava, tulisi vahinko katsoa potilasvakuutuksesta korvattavaksi, arvioi Siikavirta.
https://www.pvk.fi/fi/potilasvakuutuskeskus/ajankohtaista/korona-ei-vaikuta-lain-korvausperusteisiin/

bans

Sosiaali ja terveysala tänään banneri_2019

suomen_sairaalatukku_gd160x600px

Alaset_Import_banneri_140x250px_netti

SuomenAmmattivaate_banneri_140x250px_press

ajas-sjtt-140x250