Sosiaali & Terveysala Tänään

omafysio_fp_logo_rgb

Terveydenhoitaja Soile Tanska. Helsinki. 18.3. 2020. Compic/Kimmo Brandt

Vuoden Terveydenhoitaja 2020 on Kortsufillari-toiminnan ideoinut Soile Tanska Helsingistä

Kortsufillari-toiminnan kehittänyt, helsinkiläisessä yhteiskoulussa vuodesta 2001 työskennellyt terveydenhoitaja Soile Tanska on valittu Vuoden Terveydenhoitajaksi 2020. Kortsufillari-toiminta toteutettiin ensimmäisen kerran kesällä 2019 Helsingissä ja se sai myös media- ja some-näkyvyyttä.

Kortsufillari-toiminnassa opiskeluterveydenhoitajat liikkuvat kaupungilla nuorten parissa ja tarjoavat tietoa muun muassa maksuttomasta ehkäisystä, seksuaaliterveydestä ja opiskeluterveydenhuollon palveluista.

– Idea Kortsufillarista syntyi, kun juttelimme yhdessä poliisien, nuoristyöntekijöiden ja seurakuntien työntekijöiden kanssa ja kerroin heille koulu- ja opiskeluterveydenhoitajan työstä kesäkuukausien aikana, kun koulut ovat kiinni ja normaali toiminta oppilaitoksissa hiljenee, Soile Tanska toteaa.

Tanska kehitti keskustelun innoittamana Kortsufillarin ja esitti sen Helsingin kaupungin Ideapaahtimossa. Tanskan esimies tarttui ideaan heti, ja jo samana kesänä, vain kuudessa viikossa, käynnistettiin toiminta. Kortsufillari myös palkittiin Ideapaahtimon kilpailussa.

Ensi kesänä Kortsufillarin on tarkoitus laajentua Kesäterkkari-toiminnaksi, jos epidemiatilanne sen sallii. Suunnitelmissa on ainakin Hietsupiknikkejä, joissa terveydenhoitajien luona vierailisi eri yhteistyötahojen osaajia järjestöistä ja kaupungin muista toiminnoista. Piknikeillä on tarkoitus puhua päihteistä, mielenterveydestä ja seksuaaliterveydestä. Suunnitelmissa on myös, että liikkuva työ ympäri kaupunkia kaupunkipyörillä voisi jatkua viime kesänä hyviksi havaituissa nuorten tapahtumissa ja ajanviettopaikoissa.

Viime syksynä Tanska oli mukana EHYT ry:n Kannabishankkeen Puhu nuorelle kannabiksesta
-podcastsarjassa, johon kutsuttiin mukaan myös julkisuuden henkilöitä. Tanskan jaksossa keskusteltiin kannabiksen puheeksi ottamisesta nuoren kanssa, kuinka terveydenhoitaja voi omalla asenteellaan vaikuttaa luottamuksellisen ilmapiirin syntyyn ja mitä tapahtuu, jos nuori onkin käyttänyt. Podcast on kuunneltavissa Kannabishankkeen verkkosivuilla (https://kannabishanke.fi/podcast) ja Spotifyssa.

Soile Tanska on huomannut, että nuorten mielenterveysongelmat sekä ahdistuksen ja riittämättömyyden kokemukset ovat lisääntyneet hurjasti.
– Nuoret ansaitsevat voida paremmin ja heille on voitava järjestää tukea niin, että he voivat kasvaa ehjään aikuisuuteen, Tanska painottaa.

Tanskan mukaan parasta hänen työssään on se, että sitä saa tehdä omana itsenään.
– Nuoret aistivat helposti sen, jos ei ole aidosti mukana. Pidän nuorten kanssa toimimisessa suoruudesta ja toisaalta siitä, että luovat ratkaisut ovat sallittuja. Onneksi terveydenhoitajalla on todella laaja osaamiskenttä ja se on hyödynnettävissä todella monenlaiseen työhön, Tanska toteaa.

Soile Tanska kirjoittaa myös omaa blogia, jota voi lukea osoitteessa https://hyvinvoinninakatemia.com.

Lisätiedot:

Terveydenhoitaja Soile Tanska, puh. 040 829 1193, soile.tanska@hel.fi

Puheenjohtaja Tiina Mäenpää, puh. 044 542 0557, tiina.maenpaa@terveydenhoitajaliitto.fi

Vuoden Terveydenhoitajan 2020 valinnan teki Suomen Terveydenhoitajaliiton hallitus.


suomen_sairaalatukku_gd160x600px

SuomenAmmattivaate_banneri_140x250px_press

Sosiaali & Terveysala Tänään banneri

lojer

tervisekivi-140x250

ajas-sjtt-140x250