Sosiaali & Terveysala Tänään

2020_SJTT_banneri_468x100_120dpi

Divaani-Neurosonic-miljöö_press

Pitkäkestoinen stressi ja unen laatu

Sympaattisen hermoston jatkuva hälytystila on verenkiertosairauksien riskitekijä. Pitkäkestoiseksi muuttunut stressi altistaa lukuisille muillekin eri vaivoille, muun muassa suolistosairauksille.

Pakene tai taistele -reaktiossa sympaattinen toiminta on yli-vilkasta; energiankulutus kasvaa ja kortisolitasot ovat koholla. Tästä seuraa erilaisia oireita, joista helpoimmin havaittavissa ovat unihäiriöt. Myös epämääräinen ahdistuneisuus, levottomuus, suolistovaivat ja kivut ovat yleisiä. Neurosonic Technologies kehittää ohjelmia, joiden avulla autonominen hermosto voi ylläpitää toiminnan kannalta järkevää tasapainotilaa elimistössä. Laitteilla pystytään vaikuttamaan siihen, että sympaattisen hermoston toiminta laskee ja parasympaattisen hermoston toiminta nousee.

Todennettavat ja mitattavat vaikutukset
Neurosonic-ohjelmista voidaan luoda yritykselle oman näköisensä applikaatio.  Tarjolla on myös laitteita, joissa ohjelmisto on valmiina, kuten sänky, kaksi erilaista tuolia sekä mobiilipatja, kaikki samalla teknologialla, mutta käyttäjän mukaan eri tehoilla räätälöitynä. Käytännön kokemukset Neurosonic-hoidosta ovat olleet innostavia: suolisto toimii paremmin ja lihakset rentoutuvat. Monilla astmapotilailla hengittäminen helpottuu ja useita muitakin viitteitä on siitä, että hoito vaikuttaa suoraan autonomiseen hermostoon.

– Ennen kaikkea nukahtaminen helpottuu ja unen laatu paranee. Tämä on havaittavissa erilaisilla mittareilla mitattuna, Marco Kärkkäinen Neurosonic Oy:ltä kuvailee.

Levon ollessa syvempää nukkumiseen tarvittava aika vähenee.

– Hoito näyttää vaikuttavan myös sisäiseen kelloon ja korjaavan sen kohdalleen niillä, joilla nukahtaminen on siirtynyt puolen yön yli, ja jotka ovat sitten kärsineet väsymyksestä pitkin päivää, hän toteaa.

Yksilöllisiä eroja on toki tässäkin havaittavissa. Vaikutukset ovat mitattavia ja tieteellisesti todennettavia. Esimerkiksi kotimaisen Oura Healthin kehittämä hyvinvointisormus osoittaa värähtelyn edullisen vaikutuksen kehoon. Sympaattisen hermoston toiminta laskee ja parasympaattisen aktiivisuus nousee suurimmalla osalla ihmisistä, erityisesti niillä, joiden hermosto on yliaktiivinen.

Asiaan liittyvää tutkimusta
– Monet urheilijat käyttävät laitteitamme. Jos palautumista ei muuten ala tapahtua, Neurosonic-hoidon avulla se alkaa välittömästi, Kärkkäinen huomauttaa.

Laitteilla on selkeä positiivinen vaikutus myös aineenvaihduntaan. Neste- ja verenkierto vilkastuvat, ja kokonaisaineenvaihdunta kiihtyy. Paino kääntyy monilla laskuun, kun useampi kilo kehossa ollutta turvotusta lähtee liikkeelle.

– Huonosta ääreisverenkierrosta kärsivillä raajat lämpenevät. Ei kaikilla, mutta suurimmalla osalla. Lisäksi on viitteitä kipu- ja unilääkityksen tarpeen vähenemisestä, Kärkkäinen kiteyttää.

Neurosonic Technologies tekee myös tutkimustoimintaa
– Professori Markku Partisen ja kumppaneiden tekemä tutkimus on maailmassa ensimmäinen lajiaan, joka on tehty värähtelevien laitteiden vaikutuksesta unen laatuun liittyen, Marco Kärkkäinen kertoo.

Neurosonic-hoito vaikutti vain viidellä hoitokerralla kahden viikon aikana ahdistuneisuuteen, pakko-oireisiin ja somatisaatioon, ja paransi unen laatua noin 70 prosentilla koehenkilöistä. Kärkkäisen mukaan käynnissä on eri yhteistyötahojen kanssa useita muita tutkimuksia, joista odotetaan tuloksia vielä tämän vuoden puolella.

– Odotettavissa on mullistavia uutisia tällä saralla, hän lupaa.

www.neurosonic.fi


Intermed_140x250px_netti

bans

lojer

ajas-sjtt-140x250

suomen_sairaalatukku_gd160x600px

ajas-0920-sjtt-140x250