Sosiaali & Terveysala Tänään

2020_SJTT_banneri_468x100_120dpi

adult-attractive-blond-167704

Osteoporoosin hyvä hoito ei toteudu Suomessa

400 000 suomalaista sairastaa osteoporoosia, joka on jopa 40 000 luunmurtuman taustalla vuosittain. Osteoporoosi yleensä etenee ilman hoitoa ja kuntoutusta. Niinpä ensimmäistä murtumaa seuraa tavallisesti uusi, aiempaa vakavampi murtuma. Lopputuloksena voi olla lonkan murtuminen – se voi viedä toimintakyvyn ja pahimmassa tapauksessa hengen.

Suuri osa murtumista on estettävissä: osteoporoosia sairastavat murtuman saaneet henkilöt sekä mahdollinen osteoporoosin syy tulee löytää, potilaan täytyy syödä monipuolisesti ja saada tarvittava määrä kalsiumia, proteiinia ja D-vitamiina, liikkua riittävästi ja ehkäistä kaatumiset sekä käyttää tarvittaessa luulääkettä. Helppoa – mutta jos et tiedä sairastavasi osteoporoosia etkä tiedä miten hoidat itseäsi, on tilanne mahdoton.

Luustoliitto teki osteoporoosia sairastaville kyselyn hoidon toteutumisesta (vastaajia 797). Tulosten mukaan osteoporoosia sairastavista suurin osa ei saa tietoa itsensä hoitamiseen:

  • 69 % ei ole saanut ravitsemusohjausta
  • 66 % ei ole saanut tietoa liikunnan merkityksestä tai siitä, millainen liikunta soveltuu osteoporoosia sairastavalle
  • 78 % ei ole saanut ohjausta kaatumisen ehkäisemiseksi ja/tai kodin turvallisuuden kartoittamiseksi

Moni osteoporoosia sairastava on köyhä eläkeläinen. Niinpä hoidon toteuttaminen voi olla monelle mahdotonta taloudellisesti. Kyselymme tulosten mukaan jäsenillämme ei ole aina varaa:

  • tarvitsemaansa luulääkehoitoon (33 % vastanneista)
  • julkisen terveydenhuollon palveluihin (27 %)
  • hammaslääkärikäyntiin (34 %)
  • terveelliseen ruokaan (29 %)

Suomessa väestö ikääntyy nopeimmin Euroopassa. Väestön ikääntyessä osteoporoosi ja osteoporoottisten murtumien määrä kasvaa. On tärkeää löytää ja hoitaa osteoporoosia sairastavat sekä antaa sairastavalle tietoa ja taloudelliset mahdollisuudet itsensä hoitamiseen sekä kuntoutusta. Näin pystytään säästämään merkittävä määrä yhteiskunnan varoja sekä vähentämään inhimillistä kärsimystä. Samalla turvaamme monelle ikääntyneille nykyistä toimintakykyisemmän vanhuuden. Tämä on vain ja ainoastaan järkevää. Sekä yksilön että yhteiskunnan kannalta.

LISÄTIETOJA:

toiminnanjohtaja Ansa Holm, Suomen Luustoliitto ry
050 303 8129 tai ansa.holm@luustoliitto.fi

www.luustoliitto.fi/hyva-hoito
www.luustoliitto.fi/hoitamattomuuden-hinta


bans

Sosiaali ja terveysala tänään banneri_2019

Sosiaali & Terveysala Tänään banneri

tervisekivi-140x250

suomen_sairaalatukku_gd160x600px

ajas-sjtt-140x250