Sosiaali & Terveysala Tänään

ban_rinnekoti_2018_468x60px

pixdoor-1587023

Vanhusskandaalin vastaveto: Valvottua vanhusten hoivaa Ovikulta

Eläköityminen räjähtää käsiin lähivuosien aikana. Suomessa ei ole ollut vastaava ilmiötä aiemmin. Kotihoito tulee lisääntymään valtavasti. Kaikille ei riitä hoitopaikkoja.

– Vanhusten heitteillejättö puhuttaa varmaan jatkossakin, mutta siihen on helppo ratkaisu, kulunvalvonta. Se ei valehtele, sanoo Oviku Oy:n toimitusjohtaja Tomi Ek ja kertoo lisää mitä tarkoittaa.

Viime päivinä vanhusten ala-arvoinen kohtelu on ollut päivän kuuma puheenaihe. Mitä kauemmin lööpit kirkuvat, sitä enemmän löytyy vettä myllyyn eli ilmenee uusia epäkohtia vanhusten huollossa. Hampaissa ovat suuret jätit kuten Attendo ja Esperi Care. Yksityinen omistuspohja ei ole näissä tapauksissa tuonut laatua hoitoon. Vanhukset ja heidän omaiset ovat olleet hyvässä uskossa, että papoilla ja mammoilla on hyvät oltavat elämänsä ehtoopäivinä yksityisissä hoivakodeissa. Totuus on paljastunut toisenlaiseksi. Suurin syy on henkilökunnan vajaamiehitys. Henkilökuntaa ei ole ollut tarpeeksi hoidettavien määrään nähden. Osa vanhuksista on jäänyt heitteille, vailla hoitoa. Mikä tilanne mahtaa olla kotihoidon puolella?

Ongelmaan on helppo ratkaisu

– Olen seurannut suurella hämmästyksellä vanhusten heitteillejättökeskustelua. Ongelmaan on olemassa helppo ratkaisu; kevyt kulunvalvonta, kärjistää Oviku Oy:n toimitusjohtaja Tomi Ek.

Oviku Oy myy sähköisiä jälkiasennettavia hybridilukkoja, älylukkoja, jotka toimivat fyysisellä avaimella sekä älypuhelimeen asennettavalla mobiiliavaimella. Sähkölukossa on kulunvalvonta ominaisuus.

– Kun omainen huolestuu vanhuksen hoidosta ja pohtii koska tämän luona on käyty viimeksi ja kuinka kauan siellä on oltu. Se on helppo selvittää, koska kaikista käynneistä jää dataa. Omainen voi mobiilistaan tarkistaa ovessa tapahtuvan liikenteen reaaliaikaisesti. Kulunvalvonta ei valehtele, tietää Ek.

Hän lisää myös, että hoivakotien johdon kannattaa harkita ratkaisua kulunvalvontaan, kun tilanne on näin huolestuttava. Ek kehottaakin myös omaisia omatoimiseen aktiivisuuteen, asentamaan älylukon oveen. Sen asentaminen oven sisäpuolelle on varsin yksinkertaista. Lukko ei näy oven ulkopuolelle, eikä jätä minkäänlaisia jälkiä oveen. Siis sopii myös vuokra-asuntoihin. Hektinen elämänmeno ja kenties toisella paikkakunnalla asuvat omaiset eivät pysty itse kontrolloimaan käyntejä. Siitä ei omaisia ole syytä syyllistää. Onneksi tekniikka tarjoaa apua, vieläpä edullisesti.

Suomessa eläköidytään

– Suomessa eläköidytään hurjaa vauhtia. Ei koskaan historian aikana ole eläköitynyt niin suurta määrää ihmisiä kuin nyt. Kuten MTV:n uutisissa on todettu, että eläköityville ei ole tarpeeksi hoitopaikkoja. Tämä tarkoittaa kotihoidon lisääntymistä merkittävästi. Kotihoidon kulunvalvontaan Ovikulla on ratkaisu, muistuttaa Ek.

Kun kotihoidon määrä kasvaa, niin myös siihen liittyvät turvallisuusvaatimukset kasvavat. Silloin asianmukaisen kulunvalvonnan merkitys tulee korostumaan aina vaan pienenevien henkilöstöresurssien paineessa.

– Koska kotimaista työvoimaa ei ole tarpeeksi tarjolla, joudutaan turvautumaan työperäiseen maahanmuuttoon. Kulttuurieron takia voidaan joutua lisäämään kodin turvallisuutta, hän muistuttaa.

Oviku on tällä hetkellä ainoa suomalainen yritys, joka tarjoaa hybridilukon. Siis lukon joka toimii avaimella ja mobiililla. Virtuaaliavaimia voi jakaa joko pysyvästi tai määräaikaisesti, yhden tai useamman. Mobiilin ladattavassa aplikaatiossa on kulunvalvontaominaisuus.

Oviku Oy, toimitusjohtaja Tomi Ek,
050 525 2225, info@oviku.com,
www.oviku.fi


ajas-sjtt-140x250

tervisekivi-140x250

Alaset_Import_banneri_140x250px_netti

suomen_sairaalatukku_gd160x600px

Sosiaali & Terveysala Tänään banneri

Sosiaali ja terveysala tänään banneri_2019