Sosiaali & Terveysala Tänään

2020_SJTT_banneri_468x100_120dpi

farmers-bread-388647_640

Aa­miai­nen ei auta laih­dut­ta­maan – saat­taa jopa li­hot­taa

Aamupalaa mainostetaan päivän tärkeimmäksi ateriaksi, mutta painonhallinnassa se ei näyttäisi auttavan.
On jopa viitteitä siitä, että aamiaisella voi olla päinvastaisia vaikutuksia. Tämän osoittaa tuore katsaustutkimus, jossa yhdistettiin ja analysoitiin 13 satunnaistetun tutkimuksen aineistot.

Analyysin perusteella aamiaisen lisääminen laihduttajan päivärytmiin on todennäköisesti huono idea, sillä se saattaa vain suurentaa päivittäistä energian saantia ja lisätä painon kertymistä. Vaikutukset ovat varsin pieniä, mutta vuosien varrella ne saattavat kasaantua.

Tutkijat huomauttavat analysoitujen tutkimusten olleen laadultaan varsin kehnoja, joten niiden perusteella ei kannata vetää kovin voimakkaita johtopäätöksiä. Vaikka näyttö onkin heikkoa, tulokset viittaavat siihen, ettei laihduttajien todennäköisesti kannata alkaa nauttia aamiaista, jos he eivät niin ole aikaisemmin tehneet.

Vaikka aamiainen ei auttaisi painonhallinnassa, sillä voi olla vaikutuksia terveyteen muilla tavoin. On muun muassa viitteitä siitä, että aamupalan nauttivat sairastuvat tyypin 2 diabetekseen muita harvemmin.

Tutkimuksista on kuitenkin vaikea erotella muiden elintapojen ja muuttujien vaikutukset.

Tutkimus julkaistiin BMJ-lehdessä.


ajas-sjtt-140x250

suomen_sairaalatukku_gd160x600px

Sosiaali ja terveysala tänään banneri_2019

tervisekivi-140x250

lojer

Alaset_Import_banneri_140x250px_netti