Sosiaali & Terveysala Tänään

ban_rinnekoti_2018_468x60px

desk-doctor-health-48604

Lääkäriliiton linjauksia terveydenhuollon perusperiaatteista on hiottu tekoälyn avulla kuntoon

Lääkäriliitto on uudistanut toimivan terveydenhuollon perusperiaatteensa kutsumalla yli 20 000 lääkäriä alan nykytilaa ja tulevaisuuden kehityssuuntia käsittelevään keskusteluun. Työ tapahtui reaaliajassa ja siinä käytettiin apuna Suomessa kehitettyä Howspace-työkalua ja tekoälyä.

Perusperiaatteissa linjataan mm. hoitoonpääsyä, näyttöön perustuvia hoitokäytäntöjä ja potilaan itsemäärämisoikeutta. Edelliset perusperiaatteet ovat 25 vuoden takaa. Uudistetut teesit on tarkoitus hyväksyttää vielä tämän vuoden puolella Lääkäriliiton luottamuselimissä.

”Aiemmin nämä teesit on tehty pienessä työryhmässä. Nyt halusimme kutsua koko lääkärikuntamme mukaan päivittämään tätä ”Terveydenhuollon korjaussarjaa” ja samalla pohtimaan, miten rakennamme terveydenhuoltoa nykyistä toimivammaksi ja kestävämmäksi”, Lääkäriliiton politiikkatoimialan johtaja Heikki Pärnänen sanoo.

Lääkäriliitto sai lääkäreiltä yli 600 sivun verran perehtyneitä ajatuksia. Ihmisvoimin vastaavan keskustelun ja näkökulmien purkaminen olisi vienyt kuukausia, mutta Howspacen tekoälyklusteroinnilla ideat saatiin seulottua nopeasti valtavasta tekstimassasta. Klusteroinnissa tekoäly koostaa keskustelusta keskeisimmät teemat ja tekee niistä yhteenvedon.

”Halusimme uudistaa terveydenhuollon periaatteet koko jäsenistömme voimin sekä innostaa heidät keskustelemaan ja ottamaan ahkerasti kantaa terveydenhuollon tarpeisiin. Lääkärit itse tietävät parhaiten, mitä toimialalla tapahtuu. Howspace-digialustan avulla laajan keskustelun rakentaminen oli mahdollista”, Heikki Pärnänen sanoo.

Howspace on digitaalisen fasilitoinnin työkalu. Se mahdollistaa jopa tuhansien ihmisten samanaikaisen aktiivisen osallistumisen esimerkiksi strategiatyöhön ja verkkokoulutuksiin.

Laajojen keskustelujen käsittely on usein vaikeaa, mutta tekoälyn avulla se yksinkertaistuu. Howspacen tarkoituksena ei ole tuottaa raportteja vaan auttaa organisaatioita ja järjestöjä sisäisen ymmärryksen lisääntymisessä ja osallistaa laajat ihmisjoukot yhteiseen päätöksentekoon.

”Työelämässä ja organisaatioissa tärkeintä on, että jokainen tulee kuulluksi ja jokaisen osaaminen tulee yhteiseen käyttöön. Eri järjestelmissä oleva pirstaleinen tieto on saatava yhteen paikkaan, jotta yhteiset tavoitteet saadaan kirkastettua. Tekoälyominaisuus tuo yksilöiden ja yhteisöjen oppimiseen, kehittämiseen ja yhteistyöhön täysin uudenlaisen mahdollisuuden”, Howspacen toimitusjohtaja Ilkka Mäkitalo kertoo.

Howspace korostaa vastuullisuutta tekoälyn kehittämisessä. Datan poimimisen kylkeen kehitetään parhaillaan tunneilmastoa.

”Tekoäly kehittyy jatkuvasti. Tulevaisuudessa se tunnistaa myös heikkoja signaaleja sekä auttaa vahvistamaan sitä, mikä ei ole vielä näkyvissä”, Ilkka Mäkitalo visioi.

Howspacella on lähes 10 000 päivittäistä käyttäjää ympäri maailmaa. Asiakkaita ovat isojen ja pienien yritysten lisäksi johtavat konsulttitalot, monet ammattiliitot, ministeriöt sekä kunnat.

 

Lisätiedot

Howspace

Ilkka Mäkitalo, toimitusjohtaja

ilkka.makitalo@howspace.com

p. 050 558 6648

 

Lääkäriliitto

Heikki Pärnänen, politiikkatoimialan johtaja

heikki.parnanen@laakariliitto.fi

p. 040 546 5316


ajas-sjtt-140x250

SuomenAmmattivaate_banneri_140x250px_press

Sosiaali & Terveysala Tänään banneri

tervisekivi-140x250

suomen_sairaalatukku_gd160x600px

lojer