Sosiaali & Terveysala Tänään

fysipartners_syksy_2017_logo_rgb_netti

adult-career-clipboard-1919236 (1)

Lääkärit suhtautuvat biosimilaarien käyttöönottoon pääosin positiivisesti

Biologisia lääkkeitä määräävät lääkärit suhtautuvat biosimilaarien käyttöönottoon pääosin positiivisesti, ja suurin osa pitää biologisia alkuperäislääkkeitä ja biosimilaareja samanarvoisina. Kuitenkin vain puolet lääkäreistä aloittaa biosimilaarin ensimmäisenä biologisena lääkehoitona tai vaihtaa potilaan aiemman biologisen lääkehoidon biosimilaariin. Asia selvisi Fimean tutkimuksessa, jonka tavoitteena oli tutkia biologisia lääkkeitä määräävien lääkäreiden suhtautumista biosimilaarien käyttöönottoon, niiden käyttöönottoa edistäviä ja estäviä tekijöitä sekä lääkäreiden käyttämiä tiedonlähteitä biologisista lääkkeistä.

Suhtautuminen pääosin positiivista, määrääminen ei yhtä yleistä

Fimean tutkimuksen mukaan biosimilaarien käyttöönottoon vaikuttivat edistävästi kustannushyöty yhteiskunnalle, organisaation yhteinen toimintakulttuuri sekä lääkehankintojen kilpailutus ja yhteistyö lääkehankinnoissa. Käyttöönottoon vaikuttivat estävästi lääkäreiden henkilökohtaiset mielipiteet ja toive lääkkeenmääräämisautonomiasta, potilaan toive käyttää alkuperäisvalmistetta sekä biosimilaarien korkea hinta, vaikka ne olisivatkin edullisempia kuin alkuperäisvalmisteet.

Tutkimuksen mukaan biosimilaarien käyttöönoton edistämiseksi tarvitaan nykyistä enemmän riippumatonta informaatiota terveydenhuollon ammattilaisille ja potilaille sekä yhteisiä käytäntöjä, toimintatapoja ja teknisiä ratkaisuja, jotka varmistavat järkevän lääkkeenmääräämisen kansallisella, organisatorisella ja yksilön tasoilla.

Miksi biosimilaarien käyttöönoton edistäminen on tärkeää?

Biologisten lääkkeiden käyttö on yleistynyt monien sairauksien, kuten reuma- ja tulehduksellisten suolistosairauksien hoidossa viimeisen vuosikymmenen aikana. Biologisten lääkkeiden kustannukset ovat tyypillisesti korkeita. Vuonna 2017 kymmenen euromääräisesti myydyimmän lääkevalmisteen joukossa Suomessa oli kahdeksan biologista lääkettä.

Biosimilaari on biologinen lääke, joka on kehitetty samankaltaiseksi ja vertailukelpoiseksi biologisen alkuperäislääkkeen kanssa. Biosimilaarien kehitys perustuu osittain alkuperäislääkkeen kehittämisestä saatavaan tutkimustietoon ja niitä voidaan näin ollen tuoda markkinoille alkuperäislääkettä edullisemmalla hinnalla. Biosimilaarien käyttöönotto lisää hintakilpailua, josta hyötyy sekä lääkkeen käyttäjä että yhteiskunta.

Lue lisää

Fimean verkkouutinen 15.5.2019

Biosimilaarien käyttöönotto Suomessa – Lääkäreiden näkemyksiä (pdf)

Lisätietoja antavat

Kati Sarnola, tutkija, p. 029 522 35 24

Katri Hämeen-Anttila, tutkimus- ja kehittämispäällikkö, p. 029 522 35 13

Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@fimea.fi


ajas-sjtt-140x250

suomen_sairaalatukku_gd160x600px

tervisekivi-140x250

Sosiaali & Terveysala Tänään banneri

Banneri_Ergostart_140x250px_0819

SuomenAmmattivaate_banneri_140x250px_press