Sosiaali & Terveysala Tänään

mp_sjttfi_banneri468x60-4

maha

Tutkimus: Turvotus suomalaisnaisten viikoittainen riesa – Lähes puolet saa avun FODMAP-ruokavaliosta

Vatsan turvotus vaivaa erityisesti naisia, osoittaa Sabora Pharman teettämä suomalaistutkimus*. Selvityksen mukaan ärtynyt suoli vaikuttaa vastanneiden arkeen merkittävästi, sillä lähes puolet (47 %) naisista kertoo turvotuksen vaikuttavan jopa päivittäisiin vaatevalintoihin. Merkille pantavaa on myös, että ikääntyneet ovat innokkaimpia turvotusta aiheuttavien FODMAP-hiilihydraattien välttelijöitä.

Ilmavaivat ja turvotus vatsavaivoista yleisimpiä – monella oireet arkipäivää

Peräti 67 % suomalaisista kärsii erilaisista vatsavaivoista vähintään kuukausittain, selviää Sabora Pharman teettämästä uudesta tutkimuksesta. Yli puolet (53 %) tutkimukseen vastanneista vatsavaivoja kokevista oirehtii useammin kuin kerran viikossa. Toiminnallisten vatsavaivojen yleisyydestä huolimatta vain 40 % suomalaisista kertoo saaneensa lääkäriltä virallisen diagnoosin IBS:stä eli ärtyneen suolen oireyhtymästä. Näin ollen vaiva vaikuttaa yleisyydestään huolimatta olevan vielä alidiagnosoitu.

Suomalaiset kärsivät erityisesti ilmavaivoista (65 %), turvotuksesta (49 %), vatsakivusta (34 %) ja närästyksestä (34 %). Ärtyneen paksusuolen oireisiin kuuluu tyypillisesti myös vaihtelevasti esiintyvä ripuli ja ummetus, mutta suomalaisvastaajilla nämä ovat hieman muita oireita harvinaisempia.

Turvotus vaivaa erityisesti naisia, sillä jopa 62 % heistä kertoo kärsivänsä turvonneesta olosta, kun vastaava luku miesten keskuudessa on vain 35 %. Naiset saavat turvottelevaan vatsaan helpotusta erityisesti FODMAP-ruokavaliosta, jossa karsitaan huonosti imeytyvät hiilihydraatit. Lähes puolet naisista (46 %) kokee, että turvotus on FODMAP-ruokavalion myötä vähäisempää. Miehistä sen sijaan yli kolmannes ei osaa sanoa, mitä hyötyä erikoisruokavalion noudattamisesta on.

‒ Ärtyvän suolen perushoitoon kuuluu ruokavalion korjaaminen niin, että suolta ärsyttävät ja ilmaa keräävät ruoka-aineet karsitaan. Lisäksi ateriointi pidetään säännöllisenä ja ateriakoot kohtuullisina. Myös runsasta veden juomista ja kuidun syömistä suositellaan. IBS-oireiden helpottamiseen on myös itsehoitovalmisteita, jotka lievittävät ripulia ja vatsakipua sekä tuovat helpotusta turvotukseen, Sabora Pharman myyntipäällikkö Niina Jokinen kertoo.

Ikääntyneet innokkaimpia FODMAP-hiilihydraattien välttelijöitä

Vatsavaivoista kärsivistä vastaajista 64 % tunnistaa saavansa joistakin ruoka-aineista vatsaoireita. Naiset ovat miehiä tietoisempia oireiden aiheuttajista (naiset 68 %, miehet 59 %). Päivittäin vatsaoireita kokevat vastaajat ovat erityisen tietoisia siitä, mitkä ruoka-aineet lisäävät oireita (77 %).

Tutkimuksen ikääntynein vastaajaryhmä (65-74‒vuotiaat) välttelee muuta väestöä enemmän FODMAP-hiilihydraatteja eli palkokasveja, kivellisiä hedelmiä, vehnää, ohraa, ruista, kaaleja, sipuleita ja makeutusaineita (ikääntyneet 24 %, muut 14 %). Ikääntynein vastaajaryhmä välttelee FODMAP-hiilihydraattien lisäksi muuta vastaajajoukkoa enemmän myös rasvaisia ruokia (ikääntyneet 44 %, muut 34 %) ja laktoosittomia maitotuotteita (ikääntyneet 36 %, muut 28 %).

Liikuntaa suositaan toiminnallisten vatsaoireiden helpottajana

Suomalaiset pyrkivät hoitamaan toiminnallisia vatsaoireitaan säännöllisellä liikunnalla (42 %) sekä lääkkeitä ja itsehoitovalmisteita käyttämällä (35 %). Vain alle kymmenes suomalaisista valitsee apteekin itsehoitovalmisteista käyttöönsä ripulilääkkeet (9 %), ruuansulatusentsyymit (9 %) ja ilmavaivojen hoitoon tarkoitetut tuotteet (8 %). Enemmistö turvautuu maitohappobakteereihin ja probiootteihin (37 %). Särkylääkkeet ovat erityisesti nuorten keskuudessa tavanomainen vatsakipujen helpottaja (21 %).

‒ On ilahduttavaa huomata, että yhä useammat tunnistavat, mitkä ruoka-aineet vaihtelevia vatsaoireita aiheuttavat. Monet ovat löytäneet avun myös FODMAP-ruokavaliosta. Kun henkilöllä ei ole selkeää käsitystä oireiden lähteestä, toiminnallisiin vatsavaivoihin on kuitenkin mahdollista saada helpotusta oireenmukaisilla hoitotuotteilla, Jokinen muistuttaa.

Sabora Pharman markkinoimat ärtyneen suolen hoitoon tarkoitetut lääkkeettömät itsehoitovalmisteet lievittävät ripulia (Gelsectan), vatsakipua (Silicolgel), närästystä (Ziverel) sekä tuovat helpotusta turvotukseen (i say: TURVOTUS & IBS-OIREET-kapselit) sekä ummetuksen helpottamiseen (Pegitab).

*Lähde: Sabora Pharman teettämä IBS-tutkimus. Tutkimuksen toteutti Bilendi maaliskuussa 2019, n=1058


Sosiaali ja terveysala tänään banneri_2019

suomen_sairaalatukku_gd160x600px

ajas-sjtt-140x250

tervisekivi-140x250

Sosiaali & Terveysala Tänään banneri

lojer