Sosiaali & Terveysala Tänään

fysipartners_syksy_2017_logo_rgb_netti

knee-1406964_640

Pitkäaikaissairaan kotiin säilöminen vai kuntoutuminen?

PITKÄAIKAISSAIRAUS TOIMINTAKYVYN UHKANA

Osteoporoosi on pitkäaikaissairaus, jossa on suuriluunmurtumien riski. Murtuma voi lamaannuttaa pysyvästi arjen hallinnan ja toimintakyvyn. Murtuman saatua seuraavan murtuman riski on moninkertainen. Usein seuraava murtuma on jokin vakavampi.

Vuosittain Suomessa murtumia tulee jopa 40 000. Niistä lonkkamurtumia on yli 6000. Pelkästään lonkkamurtumien hoito maksaa joka vuosi yhteensä yli 180 miljoonaa euroa.

TAVOITTEELLINEN KUNTOUTUS

Työikäisen pitkäaikaissairaan kuntoutuksella on pitkäkestoiset vaikutukset: 50-60-vuotiaana omaksutut elintavat ja hyvinvointi vaikuttavat toimintakykyyn eläkeiässä. Ikääntyneen pitkäaikaissairaan kuntoutus tukee mielekästä ja aktiivista arkea. Kuntoutus ei ole koskaan myöhäistä!

Osteoporoosia sairastavan kuntoutus vähentää hoidon ja hoivan tarvetta. Kuntoutus ehkäisee kalliita ja inhimillistä kärsimystä aiheuttavia murtumia. Kuntoutuksella saadaan aikaan kustannussäästöjä. Yksi ehkäisty lonkkamurtuma säästää jopa 30 000 euroa.

Kuntoutuminen vaatii toimenpiteitä sekä terveydenhuollolta että kuntoutujalta itseltään. Parhaat tulokset syntyvät tavoitteellisessa toiminnassa kuntoutujan omassa ympäristössä ammattilaisen ja kuntoutujan yhteistyönä. Myös vertaistuki edistää kuntoutumista.

KUNTOUTUKSEN TOTEUTUKSEN HELPPOUS

Kuntoutus tulee olla osa tulevaa hallitusohjelmaa. Yhteistyössä kolmannen sektorin kanssa järjestettävä avo- ja ryhmämuotoinen kuntoutus on yhteiskunnan ja terveydenhuollon resursseja säästävä ratkaisu. Tuloksellista ja vaikuttavaa kuntoutusta, josta seuraa mm. sitoutuminen omahoitoon ja pysyviä arjen muutoksia, voidaan järjestää helposti aitona yhteistyöpalveluna: www.luustoliitto.fi/luustokurssi ja www.luustoliitto.fi/kuntoutus.


Banneri_Ergostart_140x250px_0819

suomen_sairaalatukku_gd160x600px

tervisekivi-140x250

Sosiaali & Terveysala Tänään banneri

Sosiaali ja terveysala tänään banneri_2019

lojer