Sosiaali & Terveysala Tänään

ban_rinnekoti_2018_468x60px

skull-778073_640

Osteoporoosin hyvä hoito on vain haave!

Jopa 40 000 suomalaista saa vuosittain luunmurtuman osteoporoosin vuoksi. Lisäksi ensimmäistä murtumaa seuraa yleensä uusi murtuma, joka on usein edellistä vakavampi. Lopputuloksena voi olla lonkan murtuminen – se voi viedä toimintakyvyn ja pahimmassa tapauksessa hengen.

Suuri osa murtumista olisi estettävissä. Se tapahtuisi löytämällä osteoporoosia sairastavat murtumapotilaat, heidät hoitamalla ja antamalla heille tukea ja apua itsensä hoitamiseen sekä tarjoamalla kuntoutusta. Näin säästäisimme yhteiskunnan varoja, kohdentaisimme terveydenhuollon resursseja nykyistä paremmin sekä turvaisimme ikääntyneille toimintakykyisemmän vanhuuden.

Tilanne näyttää huonolta, kun kysyimme asiaa osteoporoosia sairastavilta itseltään. Seuraavassa yhteenvetoa parhaillaan käynnissä olevasta kyselystä (jäsenkyselyn vastausprosentti 23):

  • 56 % on joutunut itse selvittämään omaa tilannettaan ja vaatimaan diagnoosin saamisen ja hoidon aloittamisen
  • vain 15 % on tavannut luustohoitajan ja saanut apua itsensä hoitamisen toteuttamiseen arjessa
  • 67 % ei ole saanut minkäänlaista ravitsemusohjausta
  • 70 % ei ole saanut tietoa liikunnan merkityksestä tai siitä, millainen liikunta soveltuu osteoporoosia sairastavalle
  • 81 % ei ole saanut ohjausta kaatumisen ehkäisemiseksi ja/tai kodin turvallisuuden kartoittamiseksi.

Näiden vielä alustavien tulosten valossa on selvää, että osteoporoosi on huonosti hoidettu sairaus Suomessa. Osteoporoosia sairastavat kaatuvat ja saavat uusia murtumia, eivät saa tarvitsemaansa hoitoa eivätkä osaa hoitaa itseään – täysin turhaan!

OSTEOPOROOSIA SAIRASTAVILLE HYVÄ HOITO!

Suomessa on tutkittuun tietoon ja näyttöön pohjautuen laadittu hoitosuositus osteoporoosia sairastaville, mutta jostain syystä sen noudattaminen toteutuu huonosti. Väestön ikääntyessä nopeiten Euroopassa myös osteoporoosi ja osteoporoottisten murtumien määrä kasvaa.

Osteoporoosin hoitaminen hoitosuositusta noudattaen vaatii toimenpiteitä terveydenhuollon hallinnolta sekä käytännön työtä tekeviltä ammattilaisilta. On tärkeää sitoa osteoporoosia sairastava osaksi omaa hoitoaan ja kuntoutumistaan sekä turvata sairastavalle tuki itsensä hoitamiseen. Näin pystytään säästämään merkittävä määrä yhteiskunnan varoja sekä vähentämään inhimillistä kärsimystä. Tämä on vain ja ainoastaan järkevää.


tervisekivi-140x250

lojer

SuomenAmmattivaate_banneri_140x250px_press

Sosiaali & Terveysala Tänään banneri

Sosiaali ja terveysala tänään banneri_2019

suomen_sairaalatukku_gd160x600px