Sosiaali & Terveysala Tänään

fysipartners_syksy_2017_logo_rgb_netti

hypertension-867855_640

Lääkäripäivillä: liikettä ja rahaa

Sairauspoissaolot maksavat yrityksille rahaa. Panostamalla henkilöstön terveysliikuntaan voidaan ehkäistä, hoitaa ja kuntouttaa monia pitkäaikaissairauksia. Parhaimmillaan liikunta ja raha sparraavat toisiaan. Mutta miten se käytännössä toteutetaan?

Tänäkin vuonna Lääkäripäivillä kiinnitetään huomiota terveyden edistämiseen.
– Toivottavasti myös työterveyslääkärit innostavat potilaitaan lisäämään työkykyä liikunnalla, summaa liikuntaterapeutti Lauri Pyykkönen.

Kokenut liikunnan ammattilainen tietää, että hyvä kunto vähentää sairauspoissaoloja.
– Se on puhdasta matematiikkaa. Lasketaan, paljonko työnantaja sijoittaa työntekijöidensä liikuntaharrastuksiin vuodessa ja kuinka paljon sairauspoissaolot vähenevät panostamisen myötä, selvittää Pyykkönen.

Mielenterveyttä liikunnasta

Mielen sairaudet ovat yksi yleisimmistä sairauspoissaolosyistä. Nämä poissaolot ovat yleensä pitkähköjä.
– Yksilötasolla moni tunnistaa, että liikunnanvaikutus mielen hyvinvointiin on vähintään yhtä suuri kuin fyysisen kunnon kohoamiseen. Liikuntaa säännöllisesti harrastavat myöntävät jopa, että psyykkinen puoli on monesti tärkeämpi kuin fyysinen, sanoo Pyykkönen.

Hän tutki opinnäytetyössään liikunnan merkitystä masennuksen hoidossa. Hän on valmistunut Haaga-Helia ammattikorkeakoulusta liikunnanohjaajaksi (AMK). Nyt hän toimii liikuntaterapeuttina ja toimitusjohtajana Golden Rainbow Oy -yrityksessään.

Pyykkönen iloitsee uudesta liikuntapainotteisesta megatrendistä, jossa korostetaan ennalta ehkäisevää terveydenhoitoa.

Vaikka liikunnan merkitys terveyteen on tiedostettu aina, nyt vasta suuret lääkärikeskukset ovat panostaneet kunnolla ennaltaehkäisevään terveydenhoitoon liikuntanäkökulmasta.
– Liikunnassa ja sen käytössä on paljon piilevää potentiaalia, jota ei ole vielä otettu kunnolla käyttöön. Monet kansainväliset tutkimukset todistavat – liike on lääke.

Pyykkönen toteaa, että suorituskeskeisessä yhteiskunnassa liikunnastakin on tehty suoritus, jota se ei missään nimessä saisi olla.
– Jos liikunta on suoritus, siitä tulee pakkopullaa ja liikkumisen ilo on vaarassa kadota. Liikunnan ilo ja onnistumiset juuri edistävät mielenterveyttä, selvittää Pyykkönen.

Vaikeinta aloitus

Ihmiselle, jonka pitäisi liikkua enemmän, aloittaminen on vaikeaa. Varsinkin, jos on on sairauksia ja uupumista kiireisen arjen keskellä.
– Silloin ihminen tarvitsee ulkopuolista apua. Lääkäri voi suosittaa liikunta-alan ammattilaista, jonka avulla alkaa toteutua Käypä hoito -suositus liikunnan osalta, toteaa Pyykkönen.

Liikkumaton ihminen tulisi pehmeästi luotsata liikkumaan. Jo pienillä liikunnallisilla teoilla on suuri vaikutus – erityisesti mielen hyvinvointiin. Kun liikunnasta tulee iloa ja hyvä oloa, sitä haluaa lisää.

Luottamus on yksi 2019 Lääkäripäivien aiheista. Siksi Pyykkönen korostaa potilaan, lääkärin ja liikunta-alan ammattilaisen yhteistyötä.
– Luottamus ansaitaan teoilla.
– Onnistuessaan kolmen kombo tuo kaikille win-win-win-tilanteen.

Näin toteutuu kaksi Pyykkösen käyttämää slogania:
1. Tee arjesta juhlaa.
2. Liikettä ja rahaa – molempia tarjolla.


tervisekivi-140x250

SuomenAmmattivaate_banneri_140x250px_press

suomen_sairaalatukku_gd160x600px

lojer