Sosiaali & Terveysala Tänään

mp_sjttfi_banneri468x60-4

oriola_laatikot-657x500

Lääk­kei­den tuk­ku­mark­ki­naa jae­taan uusik­si

Oriolan toimituksissa on puutteita vielä vuosi jakelukriisin jälkeenkin. Luottamuspula ajaa tukkumarkkinaa monikanavaiseksi.

Apteekkarilehden tuoreen kyselyn mukaan lähes neljännes apteekkareista kuvaa luottamusta Oriolaan olemattomaksi. Yli 60 prosenttia arvioi sen olevan edelleen vähän normaalia heikompi.

Yli 15 prosenttia kyselyyn vastanneista apteekkareista kertoo, etteivät lääke- ja muut toimitukset Oriolasta ole normalisoituneet vieläkään.

– Edelleen pidämme kriittisistä tuotteista ylimääräistä varavarastoa. Normaalisti ei uskalleta vielä elää. Koko ajan on mielessä se, että entä jos tätä lääkettä ei sitten enää saakaan, kertoo apteekkari Terttu PuurunenPudasjärveltä.

Puurunen ajoi viime syksynä pari tuhatta kilometriä kuskatessaan lääkkeitä asiakkaille, kun Oriolan epäonnistunut toiminnanohjausjärjestelmän uudistus sekoitti lääkejakelun. Koko henkilökunta seurasi, mitä
tuotteita tukusta saatiin ja mitä yhä vielä puuttui.

Samaa tekivät muutkin apteekit ympäri maan. Erityisen paljon ongelmia oli kuitenkin pohjoisessa.

Kriisi mursi yksikanavamallin

Lääkeyhtiö Orion siirsi pian kriisin alettua lääkkeitä ja muita tuotteitaan muiden tukkujen jaeltavaksi, ja Suomeen syntyi näin ensimmäistä kertaa monikanavajakelua. Sitä ennen käytäntönä oli yksikanavajakelu eli yksi tukkuri vastasi tiettyjen lääkkeiden toimittamisesta apteekeille yksin.

Orionin yhteistyö Oriolan pahimman kilpailijan Tamron kanssa päättyi keväällä. Lääkkeitä on kuitenkin yhä Magnum Medicalin ja Medifonin jakelussa.

– Olemme olleet tyytyväisiä tähän ratkaisuun, etenkin kriisin aikana viime syksynä ja alkutalvesta se oli erityisen arvokasta, kertoo johtaja Janne Maksimainen Orion Pharmasta.

Magnum Medicalin jakelussa on sata Orionin geneeristä, suurimenekkistä lääkevalmistetta. Medifonilla on sata Orionin lääkkeetöntä tuotetta. Kaikki tuotteet ovat myös Oriolan jakelussa.

Monikanavajakelu on lisännyt Orionin kustannuksia.

– Enemmän maksaisi menetetty luottamus, jos potilaat eivät saisi tarvitsemiaan lääkkeitä apteekeista, toteaa Maksimainen tarkentamatta lukuja.

Pienet tukkurit ovat kasvavaneet

Apteekarit soisivat, että Orion jatkaisi monikanavajakeluaan.

– Olen tosi hyvilläni siitä, että voimme tiettyjen tuotteiden osalta itse valita, mistä ne tilaamme, sanoo Puurunen.

Kriisi toi Medifonille lisää päämiehiä, ja toimitusvolyymi kasvoi selvästi. Isompiin tiloihin siirtymistä täytyi aikaistaa.

Yhtiö muutti lokakuun alussa uuteen keskukseen, joka 7–8-kertaistaa tukkurin kapasiteetin.  Myös Magnum Medical on käynyt keskusteluja uusista päämiehistä.

Medifon jakelee reilun kahdensadan yrityksen tuotteita. Yhtiö keskittyy pääasiassa vapaankaupan tuotteisiin, mutta valikoimiin kuuluu myös muutamia lääkevalmisteita.


suomen_sairaalatukku_gd160x600px

lojer

SuomenAmmattivaate_banneri_140x250px_press

tervisekivi-140x250