Sosiaali & Terveysala Tänään

ban_rinnekoti_2018_468x60px

Insuliini on erityisen herkkä lämpötilanvaihteluille. Sen teho alkaa heiketä yli 30 asteen lämpötilassa ja 50-asteisena se tuhoutuu.

Lääk­kei­den säi­ly­vyys hel­teel­lä he­rät­tää huol­ta

Poikkeuksellisen helteinen heinäkuu on saanut ihmiset huolestumaan lääkkeiden säilymisestä ja kyselemään siitä apteekeista.

Useimmat lääkkeet tulisi säilyttää huoneenlämmössä eli alle 25 asteessa, koska liika lämpö voi vaikuttaa lääkkeen tehoon ja turvallisuuteen.

Apteekkariliiton asiantuntijaproviisori Annika Koivistomuistuttaa, että tilapäinen lämmönnousu ei kuitenkaan ole vaaraksi lääkkeille.

– Tabletit ja liuokset kestävät lämpötilan nousua paremmin kuin esimerkiksi voiteet. Suoraan auringonvaloon jätetty voide voi helposti härskiintyä tai siihen voi tulla värimuutoksia.

Kaikki lääkkeet säilyvät parhaiten alkuperäisissä pakkauksissaan ja ne olisi hyvä säilyttää huoneen viileimmässä paikassa, ei kuitenkaan jääkaapissa, ellei lääke muutenkin vaadi jääkaappisäilytystä.

– Huoneenlämmössä säilytettäviä lääkkeitä ei saa laittaa jääkaappiin. Esimerkiksi tablettien teho ja turvallisuus voivat heikentyä jääkaapin kosteuden vuoksi, Koivisto varoittaa.

Jääkaappisäilytystä vaativat esimerkiksi insuliinit ja useat silmätipat. Insuliinin teho alkaa heiketä yli 30 asteen lämpötilassa ja 50-asteisena se tuhoutuu. Näiden lääkkeiden kylmäkuljetusketju ei saa katketa edes matkalla apteekista kotiin.

– Kun ostaa insuliinia apteekista ja pysähtyy kotimatkalla kauppareissulle, kannattaa varata kylmälaukku mukaan, koska auton lämpötila nousee auringossa nopeasti, Koivisto sanoo.

Jäätyminen pilaa insuliinin heti, joten sitä ei kannata asettaa suoraan kylmäkallen päälle.

Annika Koivisto muistuttaa, että lääkkeiden säilytyslämpötiloihin kannattaa kiinnittää huomiota muutenkin. Kylpyhuoneen kaappi on aina väärä paikka lääkkeiden säilyttämiseen kuumuuden ja kosteuden takia.

Jos asiakkaalla on hyvin yksityiskohtaisia kysymyksiä tietyn lääkkeen säilyvyydestä, apteekki voi tarvittaessa auttaa ja ottaa yhteyttä lääkkeen valmistajaan tai myyntiluvan haltijaan.


tervisekivi-140x250

SuomenAmmattivaate_banneri_140x250px_press

lojer

suomen_sairaalatukku_gd160x600px