Sosiaali & Terveysala Tänään

ylakuva1_teksti

insects-736407_640

Pistiäisallerginen tarvitsee nopean ensiavun

 

Ampiaisen tai mehiläisen pisto voi olla pistiäisallergiselle hengenvaarallinen. Allergia- ja astmaliitto painottaa, että adrenaliini-injektori voi pelastaa hengen. Injektorin käyttö on hyvä opetella etukäteen.

Ampiaisen tai mehiläisen pisto aiheuttaa kaikille myrkkyreaktiona kutisevan paukaman. Allergisessa reaktiossa paukama kasvaa nopeasti, ja pistos voi aiheuttaa myös henkeä uhkaavan, vakavan allergisen reaktion. Vakava allergiareaktio vaatii nopean ensiavun: adrenaliini-injektorin.

– Jokaisella pistiäisallergisella tulee olla adrenaliini-injektori. Lääkemääräyksen saaminen on pistiäisallergisen oikeus, muut sairaudet tai lääkitykset eivät vaikuta asiaan. Turhaan käytettynä adrenaliini-injektori ei aiheuta vaaraa ja sen käyttöä ei pidä pelätä, korostaa allergianeuvoja Marjo Tähtinen Allergia- ja astmaliitosta.

Allergia- ja astmaliiton mukaan anafylaksia on aina syy hakeutua päivystykseen, adrenaliini-injektori on ainoastaan ensiapu.

Reaktion voimakkuutta ei voi ennustaa

Allergia- ja astmaliitto painottaa, että pistiäisallergiassa reaktion voimakkuus vaihtelee. Vaikka pistiäinen olisi aiemmin aiheuttanut vain lieviä allergiaoireita, seuraavalla kerralla pistoksesta voikin seurata vakava reaktio.  Siksi adrenaliini-injektori täytyy hankkia heti, kun allergia on todettu. Aikuisilla ja ikäihmisillä vakavan reaktion riski on suurempi.

– Yleensä lasten reaktiot ovat lieviä. Lievässä reaktiossa pistoskohdan painaminen kylmällä ja kortisonivoide auttavat, Marjo Tähtinen Allergia- ja astmaliitosta kertoo.

Pistiäisallergiaan on saatavilla siedätyshoitoa. Siedätyshoitoon hakeudutaan lääkärin lähetteellä ja hoito toteutetaan erikoissairaanhoidossa. Hoito kestää viisi vuotta. Siedätyshoito parantaa pistiäisallergisen elämänlaatua huomattavasti, kun ei tarvitse pelätä ampiaisen tai mehiläisen pistoa.

Tunnista anafylaksia

Anafylaksia on vakava yliherkkyysreaktio, joka alkaa äkillisesti, etenee nopeasti ja aiheuttaa oireita samanaikaisesti useassa eri elimessä, kuten ihossa, hengityselimissä, verenkierrossa ja sydämessä sekä nielussa. Anafylaksia etenee muutamassa minuutissa ja on hengenvaarallinen. Mitä nopeammin oireet ilmenevät, sitä vakavammasta reaktiosta on kyse.

Allergia- ja astmaliiton mukaan anafylaksian oireet ovat yksilölliset. Tyypillisimmät oireet:

Iho-oireet: pistoskohta turpoaa, iho punoittaa ja alkaa kutista.

Hengitystieoireet: palan tunne kurkussa, hengityksen vinkuminen, astmaoireet ja äänen käheytyminen. Kurkku turpoaa tilanteen pahentuessa.

Muut tyypilliset oireet: Usein anafylaksiaan liittyy myös sydämentykytystä, pahoinvointia ja vatsakipua.

Pirkanmaan allergia- ja astmayhdistys on teettänyt ohjevideon adrenaliini-injektorin käyttöön ja se on saatavilla osoitteessa https://vimeo.com/allergiajaastmaliitto. Anafylaksiasta on lisätietoa tarjollawww.allergia.fi/allergiat/anafylaksia.

 


ergostart_0317

SuomenAmmattivaate_banneri_140x250px_press

SOTE-mestari_banneri

fimet_banneri_140x250_100118

Tilaa uutiskirje

tervisekivi-140x250